Vårig

Vad är biophilic design?

Publicerad: 20 februari 2024
LinkedInFacebookTwitter
Ett mysigt, växtfyllt rum med en person i hatt som sköter om krukväxter på en hylla vid fönstret.
Bildkredit: Unsplash

Även en kort kontakt med naturen kan skärpa dina sinnen och friska upp ditt sinne. När hybridlivet blir allt mer hektiskt och vi tillbringar allt fler timmar på jobbet kan det vara bra att gå ut en stund för att stimulera produktiviteten och lyfta humöret. Men hur ofta tar vi kontakt med naturen under dagens hets?

Den här veckan ska vi ägna några minuter åt att förstå vad biophilic betyder. Om du inte har hört det här ordet tidigare behöver du inte oroa dig. När jag började leta efter arbetsutrymmen med trädgård blev jag helt tagen av resultaten. Och här är jag nu och delar dem med dig.

Denna term kan förklaras enklare.

Den goda nyheten är att vi kan förklara detta som "arbetsytor med trädgård".

Termen "Biophilic Workspaces" (uttalas biofilik) avser miljöer som är utformade för att införliva naturliga element som en del av deras interiör och arkitektoniska design, med målet att koppla användarna närmare till naturen.

Begreppet biofili, som betyder "kärlek till livet" eller "kärlek till levande system ", populariserades av Edward O. Wilson på 1980-talet och antyder att människor har en medfödd tendens att söka kontakter med naturen och andra livsformer.

Det handlar helt enkelt inte bara om interiören, utan också om vår hälsa. Vi utforskar hur det att ta in utsidan inte bara är trendigt - det är ett givande drag för att förbättra vår hälsa och öka produktiviteten.

Låt oss bryta ner det och se hur ett stänk av grönska och naturligt ljus kan förändra vår arbetsdag och hur det kan manifesteras på olika sätt. Du kan börja med att titta på dessa 6 punkter.

1. Använd solljus genom fönster, takfönster och välplacerade arbetsytor för att förbättra humöret och arbetet, och dra ner på artificiellt ljus. Har du funderat på hur mycket riktigt ljus som träffar dig varje dag?

2. Växter, levande väggar, trädgårdar inomhus eller grönområden utomhus renar luften, minskar stress och förbättrar ditt utrymme.

3. Det här spelar roll. Att använda trä, sten och andra naturmaterial ger värme och en koppling till naturen.

4. Se till att arbetsplatserna har utsikt mot omvärlden - landskap, vatten eller stadsgrönska.

5. Utforma utrymmen och välj möbler som återger naturliga former, som geometrisk design, för en mer organisk och bekväm miljö.

6. Lägg till vattenelement som fontäner eller akvarier för lugna ljud och vyer, vilket gör atmosfären fridfull.

Olika krukväxter placerade på en skänk med inramade bilder och en lampa.
Bildkredit: Pexels

Konsten att blanda: Få natur och design att fungera tillsammans

Att skapa en biofilisk arbetsplats är mer än att sprida ut växter. Det handlar om att väva in naturen i utrymmets struktur utan att förlora funktionen. Uppnå detta med element som är placerade på rätt sätt.

Den stora planen hänger på tre saker.

Lägg först in delade utrymmen efter fönster.

För det andra, ta in naturmaterial i möblerna.

För det tredje, välj jordnära färger.

Denna medvetna blandning av natur och design lyfter kontorets utseende. Det gör platsen mer balanserad och fridfull.

Två leende personer håller i växter och står mitt i frodig grönska i ett växthus.
Bildkredit: Pexel

En fullständig bild: För sinne, kropp och själ

Om biophilic design handlar om mer än utseendet, betyder det att vi kan strunta i estetiken och inredningen i våra utrymmen? Nej, egentligen inte.

Det handlar om att skapa platser som speglar dess kultur och personligheter. Lugna platser och viloplatser med växter främjar både fysisk aktivitet och mental vila.

Med tanke på att vi tillbringar en stor del av våra liv på jobbet är det viktigt att må bra. Biophilic design uppfyller detta behov och erbjuder områden som stärker fysisk hälsa, klart tänkande och känslomässig stabilitet. Detta tillvägagångssätt skapar ett mer tillfredsställt och engagerat team.

I slutändan är naturinslag på arbetsplatsen mer än bara inredning - det är ett smart drag för de anställdas hälsa och resultat. Fördelarna för det mentala välbefinnandet, kreativiteten och arbetsglädjen är tydliga. När vi tar itu med dagens arbetsutmaningar kan vi luta oss mot biophilic design för att forma utrymmen som stöder våra karriärer och berikar våra liv.

Funderar du på att förvandla din arbetsplats till en fristad för välbefinnande?

För personliga utrymmen rekommenderar jag att man börjar med enkla förbättringar, som att köpa långlivade växter att omge sig med, eftersom det är okomplicerat och inte kräver sofistikerat designarbete.

När du har bestämt dig för vilket alternativ du kan ändra i din miljö kan du leta upp forum eller Facebook-grupper som hjälper dig att maximera ditt utrymme.

Vetenskapen visar att växter, naturligt ljus och äkta texturer kan bidra till att höja humöret, kreativiteten och hjärnkapaciteten.


Prova biophilic design och se vilken skillnad det gör i ditt yrkesliv och privatliv.Sara Tavasolian
Vice VD för produkt